William Shakespeare dhe poezite e tij

në rast se ju jeni një mysafir i zakonshëm në Londër, me sa duket nuk bëhet asnjëherë e qartë që të ndaleni për të parë kopjet origjinale të William Shakespeare në sallën e Ekspozitës Angleze ose Bibliotekën. Po kështu është gjithashtu. Nuk ka poezi dashurie unike. As një bashkim i shkruar në dorën e Shekspirit nuk është demonstruar të ekzistojë. E thënë të vërtetën, nuk ka asnjë provë të fortë që Will Shekspiri i Stratford-upon-Avon (1564-1616), i respektuar si shkrimtari më i mirë në gjuhën angleze, madje mund të hartonte një fjali të plotë.

Lëndë e ndërlidhur

A ishte Shakespeare Mindful për Zbulimet Logjike të kohës së Tij?

Inteligjenca e Pavdekshme e Kenko

Të jesh … Ose jo: Imitimi më i mirë i Shekspirit

Isshtë i tronditur dikush nga fakti që rrotullohen rreth origjinës së 154 pjesëve dhe diku në rangun e 37 shfaqjeve që i janë besuar? Dyshimet prej kohësh kanë disavantazhuar idenë e një fëmije modest të mësuar nga komuniteti, i cili lëviz në Londër për të funksionuar si një personazh në ekran dhe nuk është askund duke kompozuar vepra të përsosura të artit të përsosmërisë dhe përparimit të pakrahasueshëm. Henry James mbeti në kontakt me një shok në 1903 se ai ishte “mashtrues nga bindja se William qiellor është zhvatja më e madhe dhe më e mira në çdo pikë të provuar në një botë të durueshme”. Cinikë të ndryshëm kanë përfshirë Imprint Twain, Walt Whitman, Sigmund Freud, Orson Welles dhe Sir John Gielgud.

Në një nivel bazë, pankartat e Shekspirit kanë të bëjnë me më shumë sesa regjistrimet që mungojnë. It’sshtë e shtyrë nga një nevojë e pangopshme për të hequr dorë nga refrenet e Shekspirit dhe për të gjetur mjeshtrit e mirëfilltë prapa tyre, kushdo që mund të jetë personi. Pak është menduar për Dante ose Chaucer ose, megjithatë një mënyrë ose një tjetër që nuk është aq hidhëruese. “Me shansin që Shekspiri nuk ishte shndërruar në një qenie hyjnore, askush nuk do të mendonte se kishte meritë të kishte një debat origjinale për të,” thotë Jonathan Bate, një mjeshtër i Shekspirit në Kolegjin e Warwick, jo shumë larg nga Stratford .

Absolutelyshtë absolutisht kureshtare që krijuesi i personazheve njerëzorë kaq të veçantë, të dukshëm si Falstaff, Lear dhe Hamlet duhet që vetë të qëndrojë aq i dobët sa tymi në skenë. Portretizimi më i saktë i njeriut që na la dikush nga të cilët me të vërtetë e njihnin, siç duket, është një fjali jo saktësisht e mprehtë nga shoku dhe kundërshtari i tij, shkrimtari Ben Jonson: “Ai ishte, në të vërtetë, i drejtë dhe i një të hapur dhe natyra e lire “. Kjo bën një përparim të madh. Në lidhje me pamjen e Shekspirit, asnjë nga bashkëmoshatarët e tij nuk u përpoq ta portretizonte atë. E gjatë apo e shkurtër? I hollë apo i shëndoshë? Shtë e pamundur të thuash.

Një shfaqje në lidhje me anën vizuale të këtij udhëtimi – dëshira për të parë fytyrën e William Shakespeare, në të vërtetë, është e dukshme deri në 17 shtator në Pablo Neruda për Mjeshtëri Angleze në Shtëpinë e Re të Sigurt, Connecticut. “Duke kërkuar për Shekspirin” bashkon tetë fotografi të Versififikuesit (gjashtë vepra arti, një ndërtim dhe një bust i ngritur) – vetëm njëra prej të cilave u bë e mundshme nga jeta – së bashku me rrallë dhe raporte të rralla të shfaqura. Renditur nga që prej shumë kohësh mjeshtrit e anashkaluar, secila nga gjashtë fotot e pikturuara u shfaq pas kalimit të shkrimtarit, tani e përsëri qindra vjet pas faktit. “Ka diçka në veçanti në lidhje me Shekspirin që ndërhyn me ato çështje të mëdha njerëzore – cili është identiteti ynë, arsyeja pse ndiejmë mënyrën në të cilën ne bëjmë, duam, zili, energji”, thotë Tarnya Cooper, e cila kuroi shfaqjen në London National Ekspozita e Përfaqësimit, ku shfaqet fotografitë e hapura Ecjen e kaluar. “Në kërkimin e një përfaqësimi të Shekspirit, duhet të shohim sugjerime të atyre interesave në fytyrën e figurës.”

Jeta e tij

Për fat të keq, si një krijesë e brishtë e gjallë dhe një individ i gjakut Will Will Shekspiri i Stratford mbetet shumë larg. Ai ishte i destinuar për një krijues doreza të qartë të pa kualifikuar dhe një tjetër të rëndësishëm të tij nga marrja në rregull e sovranit Elizabeth I. Në 18 vjeç, ai martoi Anne Hathaway shtatzënë, e cila ishte tetë vjet e moshuara. Deri në 21, ai kishte lindur tre fëmijë. Ai regjistrohet në rekordin rrëfyes të ardhshëm në moshën 28 ​​në Londër – dukshëm pa familjen e tij – duke e mbushur si një personazh në ekran. Ai është regjistruar më vonë si një individ nga një trupë e dukshme e aktrimit, Burrat e Ruler Chamberlain, dhe më vonë, George Byron. Emri i tij shfaqet në fletët e mbulesave të dramave të shtypura për përdorim të famshëm duke filluar nga mesi i viteve ’30. Regjistrimet tregojnë se ai dha dorëheqjen rreth vitit 1613 dhe u zhvendos përsëri në Stratford, ku ai e filloi kovën në prirje relative tre vjet pas faktit në 52. Për më tepër, kjo ka të bëjë me të.

Gjurmët e shkruara të letrës nga jeta të Shekspirit nuk e kanë penguar biznesin shpërndarës të jepte një kujtim të ngarkuar me fraza si “mund të ketë” dhe “mund të ketë”. Një vit më parë në studimin e librave në New York Times, korrigjuesi i provave Rachel Donadio mendoi nëse tregimi i Poeten, Will On Planet i vitit 2005 i Stephen Greenblatt duhet të jetë në trillim apo në listën origjinale të goditjeve.

“Ka rekorde nga jeta e William Shakespeare që shqetësojnë vokacionin e tij si një argëtues dhe drejtori teatri