William Blake

William Blakeishte një shkrimtar, piktor dhe krijues anglez anglez. Në një masë të madhe të panjohur gjatë jetës së tij, Blake aktualisht shihet si një figurë origjinale përgjatë tërë ekzistencës së vargjeve dhe specialiteteve vizuale të Epokës Sentimental. poezi dashurie veper romantike që ai i quajti veprat e tij profetike u thanë nga pundit të shekulli për të dhënë formë “çfarë ka të bëjë me meritat e tij koleksionin më të vogël të vargjeve në gjuhën angleze”. Esteticiteti i tij vizual e shtyu mendimin e shekullit 21 Jonathan Jones për ta njoftuar atë “me një gjuajtje të gjatë mjeshtri më i mirë Angli ka prodhuar ndonjëherë”. Në 2002, Blake u vendos në numrin 38 në anketën në BBC të 100 Britanikëve më të Mëdhenj. Ndërsa ai jetoi në Londër tërë jetën e tij, me përjashtim të tre viteve të kaluara në Felpham ai dorëzoi një œuvre të shoqëruar dhe emblematikisht të pasur, i cili mbajti mbi mendjen krijuese si “grupi i Zotit” ose “njerëzor vetë praninë ”.

Komisioni për Parodinë Qiellore të Dantes erdhi në Blake në 1826 përmes Linnell, me qëllimin për të dhënë një përparim të etchings. Kalimi i Blake në vitin 1827 e ndërpreu përpjekjen dhe u mbarua vetëm një tufë uji uji, me vetëm shtatë nga etiketat që shfaqen në strukturën e provave. Të gjitha gjërat e konsideruara, ata kanë fituar brohoritje:

‘Ngjyrat e bojës uji të Dantes janë ndër arritjet më ekstravagante të Blake, që lidhen plotësisht me çështjen e përcaktimit të një soneti të kësaj natyre të shumëanshme. Autoriteti i bojës uji ka mbërritur në një nivel shumë më të ngritur se më parë, dhe është përdorur për ndikim të jashtëzakonshëm në ndarjen e mjedisit të tre kushteve të të qenurit në poezi.

Poemat me te njohura

Uragani i Blake’s The Darlings ‘përcakton Zjarrin në Canto V të Inferno të Dantes

Përcaktimet e sonetit të Blake nuk janë thjesht duke shkuar me vepra, përkundrazi duket se azhurnojnë rrënjësisht, ose redaktojnë veshjet, për disa pjesë të tjera botërore ose të mira të përmbajtjes.

Meqenëse ndërmarrja përfundonte rrallë, qëllimi i Blake mund të errësohej. Disa shënues forcojnë ndjenjën se skicat e Blake në tërësinë e tyre nuk do të pajtoheshin me përmbajtjen me të cilën shkojnë: Në buzë të Homerit që mbanë tehun dhe Sidekicks të Tij, Blake vuri re, “Gjithçka në Dantes Comedia tregon se Për Qëllimet e Dominimit ai e ka bërë këtë Bota themelimi i të gjithëve dhe natyra e perëndeshës dhe jo paraqitja qiellore. ” Blake duket se kundërshton nga vlerësimi i Dantes për veprat e hijshme të Greqisë antike, dhe nga lumturia e qartë me të cilën Dante përcakton disiplinat në Zjarr (siç konfirmojnë edhe nga zbavitja e turpshme e kantove).

Gjatë kalimit të saj, bashkëpunëtori i zgjatur Frederick Tatham pretendoi veprat e Blake dhe vazhdoi t’i shiste ato. Tatham më vonë u bashkua me kishën fondamentaliste Irvingite dhe të prekur nga individë tradicionalistë nga ai kongregacion konsumuan kopje origjinale, të cilat ai i vlerësonte heretike. Numri specifik i kompozimeve të dekompozuara është i paqartë, megjithatë tani para se të kalonte ai Blake i tha një shoqëruesi ai kishte shprehur “njëzet katastrofa për aq kohë sa Makbeth”, asnjë prej të cilave nuk mbijeton. Një bashkëpunëtor tjetër, Lord Byron, gjithashtu konsumoi vepra nga Blake që ai i konsideronte të sëmurë në cilësi, [69] dhe John Linnell i fshiu simbolikën seksuale nga disa nga vizatimet e Blake. njëkohësisht, disa vepra që nuk ishin planifikuar për shpërndarje u mbrojtën nga shokët, për shembull, jastëku i tij i shënimeve dhe Një ishull në Hënë.

Varri i Blake njihet nga dy gurë. Themeli ishte një gur që përshkon “Afër gënjeshtra pjesët e mbetura të piktorit poezi dashurie të shkrimtarit William Blake 1757-1827 dhe gjysmën e tij më të mirë Catherine Sophia 1762-1831”. Guri i përkujtimit është rregulluar rreth 20 metra larg nga varri i vërtetë, i cili nuk u nda deri në 12 gusht 2018. Për një gjatësi të konsiderueshme kohe që nga viti 1965, zona specifike e varrit të William Blake ishte humbur dhe anashkaluar. Territori ishte dëmtuar në Luftën e mëvonshme Universale; gurët e varreve u evakuuan dhe u bë një çerdhe. Guri i kujtesës, që tregon se vendet e internimit janë “afër”, u regjistrua si një strukturë e regjistruar në Vlerësimin II në 2011. Një çift portugez, Song dhe Luís Garrido, rizbuluan zonën specifike të përsëritjes pas 14 vjetësh pune hetimore, dhe Shoqëria Blake renditi një copëz përkujtimi të përhershëm, i cili u zbulua në një funksion të hapur në sit në 12 gusht 2018. Guri i ri është gdhendur “Këtu gënjeshtrat William Blake 1757–1827 Shkrimtari Mjeshtëri Profesor” mbi një refren nga soneti i tij Jeruzalemi.

Njëkohësisht, Blake ndau dyshimin e Dantes për realizmin dhe idenë korruptive të intensitetit, dhe kurseu pa dyshim mundësinë për të folur me klimën dhe simbolikën e veprës së Dantes në pikturë. Në të vërtetë, edhe pse ai ishte nga të gjitha llogaritë afër vdekjes, shpërqendrimi fokal i Blake ishte puna e tij e nxehtë për përcaktimet në Inferno të Dantes; ai thuhet se ka djegur përmes njërës prej tyre vazhdon të vazhdojë