Vargjet e ndryshme romantike shqiptare

Vargu ka qenë rreth e rrotull për të drejtë rreth 4000 vjet. Si llojet e ndryshme të shkrimit, vargu është i përbërë për të shkëmbyer mendime, për të shprehur ndjenja dhe për të bërë simbolikë. Artistët zgjedhin fjalë për poezi dashurie romantike dhe akustikën e tyre, duke i ideuar duke bërë një rrahje të njohur si njehsor. Disa sonete konsolidojnë planet e rimës, me të paktën dy rreshta që përfundojnë me fjalë të njëjta.

Sot, vargu qëndron një pjesë e rëndësishme e zejtarisë dhe kulturës. Në mënyrë të vazhdueshme, Biblioteka e Kongresit amerikan delegon një Laureat të Artistëve për të folur në zanatin e vargjeve në Amerikë. Nga veprat e Shekspirit deri tek strukturat inteligjente të Maya Angelou, sonetet janë të qëndrueshme, të shpërndara dhe diskutohen për epoka.

Shqipëria akoma nuk ka atë lloj jetese që mund të ketë Roma, Parisi, Londra e të tjerë. Kosto në raport me atë që fitojnë banorët, me kosto të asaj që kanë ambientet rezidenciale është shumë fish më e lartë. Pra një parizien që ka një rrogë të lartë, edhe metri katror atje është relativisht i lartë. Ndërkohë që sa vite do i duhet një shqiptari që të blejë një banesë të tij në qendër të Tiranës?!”, tregon Armand Vokshi, Arkitekt

Vargu është një lloj shkrimi që kalon në një ide, përshkruan një skenë ose rrëfen për një histori në një plan të lojës të përqendruar, shprehëse të fjalëve. Sonet mund të organizohen, me linja vargje dhe metër, kadencën dhe theksimin e një linje të varur nga rrahjet syllabike. Sonet gjithashtu mund të jenë më të lira, i cili nuk ka strukturë të duhur.

Ata duhet të investonin në atë sektor të ekonomisë që do të sillte fitim, të fitonte lekë e pastaj le të bënte edhe per william blake shtëpinë. Shtëpia nuk të jep gjë, shtëpia vetëm ha. Gjithë kohën do vetëm meremetime, rregullime njërën tjetrën vetëm do lekë nuk të jep lekë. Investimi që në fillim është bërë gabim po flas për njerëzit që i kishin lekët dhe kanë punuar me djersën e ballit nuk po flas për të tjerat”, tregon Luljeta Bozo, Inxhiniere Ndërtimi.

Zemerimi

S’je e verbërë, si thonë,
Që s’sheh, s’di se ç’bën në jetë,
S’je e shurdhër, pasha Zonë!
Dëgjon posi djalli vetë.

Po je e keqe dhe shtrigë,
E pabes’ e zëmërligë.

Ti fjalëtë i ke kthyer,
Prandaj na ke përvëluar,
A, popo, ç’na ke gënjyer!
Njeri s’të ka trashëguar.

Sheshi i strukturës themelore të një soneti është një pjesë e njohur si vargje. Një varg është një koleksion i rreshtave dashur të identifikuar me një ide ose temë të ngjashme, si një pjesë në ekspozitë. Një varg mund të ndahet në varësi të sasisë së linjave që përmban. Për shembull, një bashkues është një varg me dy rreshta.

Në faqe, vargu është dukshëm i jashtëzakonshëm: një pjesë e kufizuar fjalësh me thyerje të përsëritura midis refreneve. Linjat e një soneti mund të jenë të zvarritura ose të shtrira me shpërndarje shtesë midis fjalëve. Zona e zbrazët që përshkruan një sonet është një udhëzues me shije për mënyrën se si shpërndahet një sonet.