Pronari i TikTok t’i bindet ‘në mënyrë rigoroze’ ligjit të Kinës për marrjen e teknologjisë

Publikuar 8 orë më parë
FOTOGRAFIA E TP DREJTS S AKTIVITETIT TIKTokIMAGE
Pronari i TikTok ka thënë se “do t’i përmbahet rreptësisht” rregullave të reja të vendosura nga Kina mbi ato teknologji që kompanitë e vendit mund të shesin jashtë shtetit.
Kontrollet e eksportit mund të përdoren potencialisht për të bllokuar shitjen e operacioneve të TikTok në SHBA.
Lista e zgjeruar e artikujve të kufizuar përfshin disa nga metodat që përdor aplikacioni për të synuar se kush shikon cilat video.
Aftësia e aplikacionit për të identifikuar shpejt dhe për t’u kujdesur për interesat e përdoruesve ka luajtur një pjesë të madhe në suksesin e saj.
Bytedance filloi bisedimet për të shitur divizionin amerikan, kanadez, australian dhe Zelandën e Re të TikTok pasi Presidenti Donald Trump kërcënoi të ndalonte aplikacionin në Shtetet, ku ka rreth 100 milion anëtarë.
Presidenti ka përmendur shqetësimet e sigurisë kombëtare, përkundër mohimit të kompanisë se do t’u jepte autoriteteve kineze qasje në të dhënat e përdoruesve të huaj.
Qeveria amerikane i ka dhënë kohë kompanisë deri në mes të shtatorit për të siguruar një shitje si një alternativë.
Microsoft dhe WalMart janë bashkuar për të bërë një ofertë të përbashkët, ndërsa specialisti i bazës së të dhënave Oracle po shqyrton një ofertë të vetën.
Sidoqoftë, Bytedance është përballur me kritika brenda vendit të saj për të parë që është ndalur nga presioni i huaj për të shitur një aktiv të çmuar.
Dhe Xinhua, organizata shtetërore e lajmeve, ka cituar një këshilltar qeveritar të ketë thënë që Bytedance duhet “seriozisht dhe me kujdes të konsiderojë” pezullimin e bisedimeve të shitjes në mënyrë që të pajtohet me rregullat e rishikuara të eksportit.
Ndalimi i shitjes së AI
Pekini shtoi 23 artikuj në katalogun e tij të teknologjive që u nënshtrohen kufizimeve të eksportit më 28 gusht, hera e parë që kishte ndryshuar listën që nga viti 2008.
Shefi ekzekutiv i TikTok, Kevin Meyer po lë aplikacionin për ndarjen e videove. IMAZHET E KOPJETS
Shefi ekzekutiv i TikTok, Kevin Meyer u largua javën e kaluar si rezultat i shitjes së mundshme
Tani përfshin dy teknologji “përdorimi civil” që mund të ndikojnë drejtpërdrejt në TikTok:
ndërfaqe interaktive të mundësuara nga inteligjenca artificiale
rekomandime dhe njoftime të personalizuara të mundësuara nga analiza e të dhënave
Në teori, Bytedance do të duhet të kërkojë leje për të shitur përdorimin e çdo teknologjie të lidhur me një njësi të huaj dhe mund të duhet deri në një muaj për të marrë aprovimin paraprak.
Sikur kompania të ndalohej të përfshinte motorin e rekomandimit të TikTok si pjesë të një shitje, ajo në fakt do ta dëmtonte aplikacionin.
Kjo do të thotë që një blerës do të duhet të zhvillojë një sistem rekomandimi të tyre, duke e bërë të vështirë për t’u arritur një dorëzim të qetë të kontrollit.
Bytedance u zotua të respektojë ndryshimin e ligjit përmes një postimi në gjuhën kineze në shërbimin e tij të lajmeve Toutiao të Dielën në mbrëmje.
Avokati i firmës Erich Andersen më vonë shtoi: “Ne jemi duke studiuar rregulloret e reja që u lëshuan të Premten. Ashtu si me çdo transaksion ndërkufitar, ne do të ndjekim ligjet në fuqi, të cilat në këtë rast përfshijnë ato të SHBA dhe Kinës.”
Në zhvillimet e tjera të lidhura:
TikTok ka mohuar se po mendon të shesë veten tek aplikacioni rival i video-ndarjes Triller dhe një firme investimesh me bazë në Londër. Ai i tha CNBC se “ne nuk jemi dhe nuk do të jemi në bisedime me ta – megjithatë, ne jemi të kënaqur nga sa ata e admirojnë TikTok”
Këshilltarët e kryeministrit britanik janë të ndarë në lidhje me atë nëse Boris Johnson duhet të thotë publikisht se ai është në favor të krijimit të selisë globale të Bytedance për operacionet e mbetura të TikTok në Londër, sipas një raporti në Times. Ai citoi një burim qeveritar të ketë thënë se kjo është një çështje “shumë e ndjeshme”
Një sondazh në internet ka sugjeruar që 40% e të rriturve amerikanë mbështesin ndërhyrjen e Trump, ndërsa 30% e kundërshtojnë atë. Sondazhi i 1,349 të rriturve u krye nga Reuters dhe Ipsos javën e kaluar