Poezite e Pablo Neruda

Artisti fitues I çmimit Nobel, Pablo Neruda qëndron në mesin e figurave më të dashura të hapura të Kilit për shkak të vargjeve dhe profesionit të tij produktiv si një përfaqësues në mbarë botën. Pjesët shoqëruese të soneteve më të njohura të Nerudës te dua pergjithmone me poezi dashurie te bukura janë simbolike e aftësisë së tij për të komunikuar energji të thellë dhe natyrën erotike dhe për të gjetur jetën dhe madhështinë dinamike në ushqime të jashtëzakonshme si domatet.

Në rast të shansit që të më anashkaloni

“Unë kam nevojë që ju ta dini

diçka e caktuar.

Ju e dini se si është kjo:

në rast se shikoj

në hënën e perlave, në degën e kuqe

e rënies së moderuar në dritaren time,

në rast se kontaktoj

afër zjarrit

mbeturinat e paqarta

ose pastaj përsëri trupi I rrudhur I regjistrit,

gjithçka më përcjell tek ju,

sikur gjithçka që ekziston,

aromat, drita, metale,

ishin pontone të vegjël

atë lundrim

drejt atyre ishujve tuajë që varen poezi stronghold për mua.

Të gjitha gjërat dashnije konsiderohen, aktualisht,

në shansin e larguar që gradualisht ju hiqni dorë nga mua

Do të lë të adhuroj pak nga pak.

Duke supozuar nga askund

ti me sheh mua

përpiquni të mos kërkoni për mua,

sepse do të harroj tani. “

Neruda mbi shkëmbinj

“Në rast të shansit që më anashkaloni”, Neruda nënvizon kërkesën për korrespodencë në ndjenjën e tij, megjithatë tema e sonetit nuk është plotësisht e qartë. Disa ekzaminues shprehen se artisti po diskuton për kombin e tij të origjinës Kili – pasi soneti u kompozua gjatë daljes nga detyra e Nerudës në orën e rrëzimit të Pinochet – megjithatë ai mund të dad një shtrirje të madhe duke iu referuar të dashurit dhe bashkëshortit te dua poezi të tij të tretë, Matilde Urrutia. Kapja e forcës pasionante të adhurimit përkrah dobësive të saj, mbase Neruda është shquar për të dy. Themelet themelore të tij në Kili dhe marrëdhënia e tij me Urrutia ndikuan në mënyrë të konsiderueshme dhe patën një efekt të rëndësishëm në karakterin e tij. Një gjë është dad dyshim, dashurie fjalët e Nerudës nuk do të anashkalohen kurrë.

Një qen mund të ketë shkelm kovën

“Kanuni im ka shkelmuar kovën.

E mbulova në çerdhe

afër një makine të vjetër të ndryshkur.

Disa kohë ose një tjetër do të shkoj së bashku me të në atë distribute,

në çdo rast, aktualisht ai është larguar me pallton e tij të ashpër,

zakonet e tij të tmerrshme dhe hunda e virusit të tij,

Për më tepër, unë, pragmatist, që nuk e pranova kurrë

në çdo parajsë të garantuar në qiell

për çdo individ,

Unë kam besim në një parajsë që nuk do të hyj kurrë.

Në të vërtetë, unë vendosa aksione në një parajsë për të gjithë dinjitetin

ku qenia ime varet post për pamjen time

duke tundur bishtin e tij si tifoz puth në shoqërim.

Inteligjenca e krijuar nga njeriu, nuk poezi te bukura do të flas për hidhërimin këtu në Tokë,

të humbjes së një partneri

I cili rrallë ishte servil “.

Individualdo individ që ka humbur një kafshë më të dashur mund romantike të identifikohet me këtë sonet të madh Neruda. Këtu artisti heton kredibilitetin dhe respektin e marrëdhënies së tij me pooch e tij, I cili ka shqelmuar kovën. poezi Përkundër faktit që soneti fillon të komunikojë një ndarje ose dëbim nga qenia, afërsia dhe dashuria që Neruda dhe Emily Dickinson ndjen për kafshën shtëpiake është zbuluar te bukura ndërsa Sonet vazhdon. Neruda dashurie heton edhe vdekshmërinë e tij në sonetin, duke ekzaminuar perspektivat e tij dhe pyetjet në lidhje me përjetësinë.

Unë kam nevojë të bëj me ju atë që bën pranvera me pemët e qershisë

Në vazhdimësi luani

“Ju jeni këtu. Mirësia, nuk ikni.

Ju do të më përgjigjeni për britmën e fundit.

Rrotullohesh sikur ishe I tmerruar.

Të gjitha gjërat janë të barabarta, një hije e çuditshme dikur kaloi nëpër sytë tuaj.

Aktualisht, edhe tani, edhe ai insignificant, ju më sillni dorëzonjë,

Për më tepër, edhe gjoksi juaj ka erë të keqe.

Ndërsa flladi I përhumbur shkon fluturat e buta

Unë të dua dhe kënaqësia ime niblon kumbullën e gojës tënde.

Si ka më shumë të ngjarë të mos durosh të njihesh me mua,

shpirti im I egër, njëjës, emri im që I dërgon të gjithë duke vrapuar.

Kështu që shpesh kemi parë që ylli I mëngjesit konsumon, duke puthur sytë,

për më tepër, mbi kokat tona drita e errët çlirohet duke u kthyer tifozët.

Fjalët e mia derdhen poshtë, duke ju goditur.

Shumë kohë kam adhuruar nënën e diellit-perla të trupit tuaj.

Deri sa të pranoj që ti zotëron universin.

Unë do t’ju sjell lulëzime të lumtura nga malet, blu të kuqërremtë,

lajthi të errëta, dhe bizele krahinore të puthjeve.

Unë kam nevojë të bëj me ju atë që bën pranvera me pemët e qershisë “.

Soneti “daydo ditë që luan” përfshin një nga linjat më famëkeqe të Nerudës, si dhe shakepseare “Unë kam nevojë të bëj me ju atë që bën pranvera me pemët e qershive”. Shtë një sonet jashtëzakonisht nostalgic, në të njëjtën mënyrë si veprat e tjera më të njohura të Nerudës. Fjalët e tij sugjerojnë një cilësi dhe pjekuri serioze ngjallëse, pasi soneti përfshin disa referenca për periudhën e pranverës; lulet, fluturat dhe produktet natyrore.

Lush rreth orës së mbrëmjes mund të kompozoj linjat më të trishtuara

“Lush rreth orës së mbrëmjes mund të kompozoj linjat më të trishtuara.

Përpiloni, për shembull, ‘Nata është e prishur

Për më tepër, yjet blu dridhen atje. ‘

Time e natës rrotullohet në qiell dhe këndon.

th