Neuralink: Elon Musk zbulon derrin me çip në trurin e tij

29 gusht 2020
Ndajeni këtë me Facebook Ndajeni këtë me Messenger Ndajeni këtë me Twitter Ndajeni këtë me Shpërndaje me Email

Gerrtude derrit i është futur çipi dy muaj më parë
Elon Musk ka zbuluar një derr të quajtur Gertrude me një çip kompjuteri në madhësinë e një monedhe në trurin e saj për të demonstruar planet e tij ambicioze për të krijuar një ndërfaqe që funksionon nga truri në makinë.

“Kindshtë disi si një Fitbit në kafkën tuaj me tela të vegjël,” tha sipërmarrësi miliarder në një transmetim në internet.

Fillimi i tij Neuralink aplikoi për të filluar provat njerëzore vitin e kaluar.

Ndërfaqja mund të lejojë njerëzit me kushte neurologjike të kontrollojnë telefonat ose kompjuterët me mendjen e tyre.

Z. Musk argumenton se patate të skuqura të tilla përfundimisht mund të përdoren për të ndihmuar në shërimin e kushteve të tilla si çmenduria, sëmundja e Parkinsonit dhe dëmtimet e palcës kurrizore.

Por ambicia afatgjatë është të fusim në një epokë të asaj që Z. Musk e quan “njohje mbinjerëzore”, pjesërisht për të luftuar inteligjencën artificiale aq të fuqishme sa ai thotë se mund të shkatërrojë racën njerëzore.

Elon Musk zbulon plane tronditëse të trurit
Gertrude ishte një nga tre derrat në stilolapsa që morën pjesë në demonstrimin e transmetimit të së Premtes. Ajo mori pak kohë për të vazhduar, por kur ajo hëngri dhe nuhati kashtë, aktiviteti u shfaq në një grafik që ndiqte aktivitetin e saj nervor. Më pas ajo kryesisht shpërfilli të gjithë vëmendjen përreth saj.

Procesori në trurin e saj dërgon sinjale pa tel, duke treguar aktivitet nervor në feçkën e saj kur kërkon ushqim.

Takohuni me Elon Musk, njeriun që frymëzoi fjalimin e Robert Downey Jr për Iron Man
Z. Musk tha se pajisja origjinale Neuralink, e zbuluar pak më shumë se një vit më parë, ishte thjeshtuar dhe bërë më e vogël.

“Në të vërtetë përshtatet mjaft bukur në kafkën tuaj. Mund të jetë nën flokët tuaj dhe nuk do ta dinit.”

E themeluar në vitin 2017, Neuralink ka punuar shumë për të rekrutuar shkencëtarë, diçka për të cilën Z. Musk ende po reklamonte në Twitter muajin e kaluar dhe për të cilin ai tha se ishte qëllimi i demonstrimit të së Premtes.

Kopjimi i imazhit IMAZHET GETTY
Titra e imazhit
Marrja e trurit të njeriut për të komunikuar me makinat është një qëllim ambicioz
Pajisja që kompania po zhvillon përbëhet nga një sondë e vogël që përmban më shumë se 3,000 elektroda të bashkangjitura në fije fleksibël më të hollë se sa qimet e njeriut, të cilat mund të monitorojnë aktivitetin e 1.000 neuroneve të trurit.

Përpara transmetimit në internet, Ari Benjamin, në Laboratorin Kordinator të Universitetit të Pensilvanisë, i kishte thënë BBC News se pengesa e vërtetë për teknologjinë mund të ishte kompleksiteti i dukshëm i trurit të njeriut.

“Sapo të kenë regjistrimet, Neuralink do të duhet t’i deshifrojë ato dhe një ditë do të godasë pengesën që është mungesa jonë e të kuptuarit themelor të mënyrës se si funksionon truri, pa marrë parasysh nga sa neurone ata regjistrojnë.

“Dekodimi i qëllimeve dhe planeve të lëvizjes është i vështirë kur nuk e kuptoni kodin nervor në të cilin komunikohen ato gjëra.”

Kompanitë e Z. Musk SpaceX dhe Tesla kanë kapur imagjinatën e publikut me përpjekjet e tij për të përparuar përkatësisht në fluturimet hapësinore dhe automjetet elektrike.

Por të dyja gjithashtu demonstrojnë zakonin e sipërmarrësit për të bërë deklarata të guximshme në lidhje me projektet që përfundojnë duke marrë shumë më shumë kohë sesa ishte planifikuar.