Hendeku Google-Facebook planifikon të ankorojë kabllon gjigante të të dhënave në Hong Kong

Publikuar 1 orë më parë
Hong Kong horizont IMAZHET E AKTIVITETIT
Plani origjinal ishte që të ulte kabllon e të dhënave në Hong Kong
Planet për një kabllo të dhënash nënujore midis Los Angeles dhe Hong Kong janë hequr pasi qeveria amerikane shprehu frikën se Kina mund të vidhte të dhëna nga ajo.
Facebook dhe Google janë ndër firmat e teknologjisë amerikane të përfshira në projektin e Rrjetit të Kabllit të Lehta të Kabllove.
Planet e reja të paraqitura në autoritetin e komunikimit amerikan përmendin lidhje vetëm me Filipinet dhe Tajvanin.
Kablloja e gjatë 12,800 km (8,000 milje) tashmë është vendosur.
Sidoqoftë i duhet leje nga Komisioni Federal i Komunikimit i SHBA (FCC) në mënyrë që të veprojë.
Projekti u njoftua për herë të parë në vitin 2016.
Në atë kohë, Google tha se kablli do të “siguronte kapacitet të mjaftueshëm për Hong Kong që të ketë 80 milion thirrje video konferencë njëkohësisht HD me Los Angeles”.
Firmat e teknologjisë amerikane po bashkëpunojnë në kabllo përmes kompanisë Pacific Light Data Company. Stacioni i propozuar i zbarkimit Hong do të drejtohej nga një biznes në pronësi të Dr Peng Group të Kinës – një nga ofruesit më të mëdhenj të vendit në internet.
Një komitet i qeverisë amerikane ngriti shqetësimet e sigurisë kombëtare në lidhje me përfshirjen e Dr. Peng në qershor, duke përmendur “marrëdhënien e tij me shërbimet e inteligjencës dhe të sigurisë kineze”.
Rreshti SH.B.A.-Kinë lëviz nën ujë në lëmshin e kabllove
Ku janë kabllot nënujore të botës?
Në muajt e fundit tensionet janë në rritje midis SHBA dhe Kinës.
“Ne mund të konfirmojmë që aplikacioni origjinal për sistemin kabllor PLCN është tërhequr dhe është dorëzuar një kërkesë e rishikuar për pjesët e sistemit SH.B.A.-Tajvan dhe SH.B.A.-Filipine”, tha një zëdhënëse e Google për BBC.
“Ne vazhdojmë të punojmë përmes kanaleve të vendosura për të marrë licencat e uljes së kabllove për kabllot tona nënujore.”
‘Shtënë në këmbë’
Prof Alan Woodward, një ekspert i sigurisë kibernetike në Universitetin e Surrey, tha se vendimi mund të provojë të jetë kundër-produktiv për SH.B.A.
“I gjithë qëllimi i lidhjes së kabllove me Hong Kongun ishte që Hong Kongu ishte menduar të bëhej një qendër aziatike në mënyrë që firmat e teknologjisë amerikane të mund të fillojnë të fitojnë më shumë klientë aziatikë,” tha ai.
“Qeveria amerikane në një farë mënyre ka qëlluar firmat e tyre të teknologjisë në këmbë. Ata janë të shqetësuar për ndikimin e firmave të teknologjisë kineze, por kjo po parandalon që kompanitë amerikane të hyjnë fare në rajon.”
Komisioneri i FCC, Geoffrey Stark tha në një cicërimë se ai “ndau shqetësimet” e Departamentit të Drejtësisë të SHBA për Kinën të hyrë në të dhënat e bartura nga kabllo dhe se “do të vazhdojë të flasë”.
Prof Woodward tha se kujdesi i SH.B.A.-së për monitorimin e të dhënave ishte i kuptueshëm – sepse ndodh edhe në Perëndim.
Për shembull, ekziston një zyrë e shërbimit të inteligjencës britanike GCHQ afër Bude në Cornwall, ku disa kabllo të të dhënave transatlantike hyjnë në MB, ai tha – megjithëse aktivitetet e saj janë të klasifikuara.