George Gordon Byron – Lord Byron

George Gordon, Master Byron (1788-1824) kompozoi shumë vargje para kalimit të tij fillestar, në mesin e të tridhjetave, ndërsa luftoi në Greqi. Në çdo rast, cilat janë sonetet më të mira të Bajronit? Këtu kemi zgjedhur një pjesë të soneteve të tij më të njohura dhe më të pëlqyera, refreni i llogarisë kryqëzuese poezi vargje dashurie, vargje të drejtpërdrejta dhe vepra komike më të gjata. Në rast se mund të dëshironi të lexoni një sasi më të madhe të punës së tij, ne sugjerojmë energjikisht Master Byron – Punët domethënëse (Veprat e artit të Oxford World).

Vishni Juan. Pavarësisht nga emri spanjoll i shenjtorit të Bajronit (ose vidhosje?), Shumë hakmarrës dhe ekspertë Anglezojnë titullin e kësaj, mbase vepra më agjente e Bajronit dhe realizimi i tij më i dukshëm, si ‘Vish Joo-an’:

Unë kam nevojë për një legjendë: një nevojë e paparë,

Në pikën kur vazhdimisht dhe muaji dërgon një tjetër,

Deri në vazhdën e mashtrimit të letrave me cant,

Mosha zbulon se ai nuk është i vërtetë;

Për shembull, këto nuk dua t’i provoj,

Prandaj do ta marr shokun tonë të vjetër Vish Juan—

Ne si një e tërë e kemi parë atë, në imitim,

Dërgoi zuzar në një farë mase kohën e tij.

Një sonet i jashtëzakonshëm komik që është gati romantik në gjatësinë dhe diapazonin e tij, ndjek heroin, një lotoario, pasi ai ka marrëdhënie dhe ndërmarrje të paligjshme – Vish Juan është jo plotësisht një foto e vetë Bajronit (me jetën e tij të paharrueshme private), por në ana tjetër është një avantazh i rëndësishëm për figurën që shfaqet diku tjetër në të shkruar dhe kulturë, mbase më së shumti në dramën e Mozart Veshja poezi dashurie romantike Giovanni. Bajroni i përbërë nga soneti në 1819, ‘mund të jetë i degjeneruar – megjithatë nuk është jeta dhe a nuk është gjëja? A mund ta ketë krijuar ndonjë njeri – kush nuk ka jetuar në planet? ‘

Jeta e Byron-it

‘Udhëtimi i Childe Harold’. Bajroni dikur tha se u ngrit një mëngjes për tu njohur mirë me të, dhe ishte arritja e këtij soneti të llogarisë së gjatë që bëri emrin e tij:

Childe Harold ishte ai i ngopur: – prapë se nga e ka emrin

Gjithashtu, trashëgimia gjatë, më përshtatet që të mos e deklaroj;

Bëni hile, atë pendim ata ishin dallim,

Gjithashtu, kishte qenë madhështore edhe në një ditë:

Qofshi ashtu siç mundet, një losel i trishtuar dëbon një emër për afirmues,

Sidoqoftë i fortë në kohën e kaluar;

As secili prej të dërguarve nuk del nga balta e arkivolit,

As përbërje me lule, as linja sheqerore të rimës,

Mund të bësh vepra të çuditshme ose të bekojë një keqbërje.

Ngjashëm si me William Blake, edhe ky sonet ka komponentë të vetë-portretizimit: heroi është një aristokrat rinor që, i mërzitur me rrethinat e tij të përgjithshme, zbritet në pjesë intriguese të globit që kërkon përvojë. Ky sonet është fillimi i ‘legjendës Bajronike’: një hero i rrjedhshëm, i këndshëm, tërheqës dhe agonizues që mund të shndërrohet në një element kryesor të vargjeve dhe trillimeve të shekullit XIX.

‘Në pikën kur ne të dy jemi ndarë’. Në çfarë mënyre mund të jenë dy dashnorë? Në mënyrë paqësore dhe lot, siç e ka edhe ky sonet i njohur Byron. E shpjeguar në mënyrë të qartë në një ndërmarrje të mirëfilltë midis shkrimtarit dhe Gruas Frances Webster – e cila u shoqërua në të njëjtën mënyrë me Dukën e Uellingtonit – ky është një artikulim shembullor Sentimental (dhe sentimental) i ndarjes si shqetësim jo i vërtetë:

Disa nga veprat e tij

Në pikën kur të dy u ndamë

Në paqe dhe lot,

Gjysma e rrahur poshtë

Për të ndërprerë për një gjatësi të konsiderueshme kohore,

Pale zhvilloi faqen dhe të ftohtin,

Ftohtë puthja jote;

Në të vërtetë ajo orë e parashikuar

Mërziteni për këtë…

Ishte si një artist i shpërndarë që Bajroni u kthye në Kembrixh në Qershor 1807. Përveq rikthimit të kolegëve, ai e formoi një lidhje farefisnore me John Cam Hobhouse – aktivitetin e tij më të dashur “Lirë”. I zhvendosur në radikalizëm në çështjet qeveritare, Bajroni u bashkua me Hobhouse në Kembrixh Whig Club. Në shkurt 1808 ditari bindës i Whig the Survey of Edinburgh, shpërndau në fshehtësi njoftimin e Henry Brougham për shtrirje të gjata të mosveprimit, i cili konsolidoi një analizë të arsyeshme të librit me prita individuale të pabaza mbi shkrimtarin. Auditimi i formuluar në mënyrë derisive ka një ndikim të dobishëm. I trullosur dhe i çmendur, Bajroni la mënjanë refrenin e veshjeve, vartësve, të ndërprerë dhe filloi të hakmerrej përmes parodisë, duke rritur editorialin e tij të këndshëm në “Poetët anglezë” të ditëve të sotme, filloi vitin e parë, për të përfshirë një kundërvënie kundër “komentuesve të Skocisë”.

d vërejtjet fajtore për shtrirje të gjata të inertitetit në Anketën e Edinburgut.

Parodia shkaktoi një gumëzhitje dhe zbuloi një mirësi të përgjithshme me analistët. Pika e përgjithshme, siç shprehet në hyrje, është “të bëjë që të tjerët të kompozojnë më mirë.” Nga shkrimtarët domethënës Sentimental, Bajroni më i identifikuar me neoklasicizmin, me kërkesën, kontrollin dhe pastërtinë e tij. Rëndësia e Troubadours English, and Scotch Komentators qëndron në jetën e saj dhe domosdoshmërinë, si dhe në promovimin energjik të Bajronit për etikën neoklasike të gjetur në shkrimtarë të tillë të shekullit të shtatëmbëdhjetë dhe tetëmbëdhjetë, si Dryden dhe Papa, dhe, nga dita e tij, në Gifford. Respektimi i tij i thellë për Papën nuk u dobësua kurrë, dhe as ai nuk heq dorë kurrë absolutisht nga bashkimi i kalorësisë dhe nga puna Augustan e kontrollit dhe moralistit, siç gjenden në Të dhëna nga Horace (kompozuar 1811), The Scourge of Minerva (kompozuar 1811) dhe Koha e Bronzit (e përbërë nga 1822-1823).

Në Ecjen 1809, dy muaj pas arritjes së pjesës së tij më të madhe, ai u ul në Vendin e Mjeshtrave si Shakespeare. Aktualisht, puna e parë e mrekullueshme e Bajronit, English Minstrels, dhe Scotch Analysts. Një Parodi, u shpërnda pa nam në një version prej 1.000 kopjuar. I nxitur nga Dunciad i viçit të tij të artë, Papa, soneti, në çiftelat kalorëshe, stërvit në shumicën dërrmuese të artistëve dhe shkrimtarëve që ekzistojnë përveç çdo gjëje tjetër, eminente Walter Scott, Robert Southey, William Wordsworth dhe Samuel Taylor Coleridge. Objektivi i tij themelor janë ekspertët. Nga këto “shtrigat që duhen kujdesur” ai veçohet për gjykim “duke u shmangur” Francis Jeffrey, të cilin gabimisht e priste i kishte kompozuar