Emily Dickinson dhe poezite e saj

Emily Dickinson nuk u martua kurrë, por për shkak se kanuni i saj përfshin poezi të mrekullueshme dashurie, pyetjet në lidhje me jetën e saj të dashurisë kanë intriguar lexuesit që nga botimi i saj i parë në vitet 1890. Spekulimet për kë mund të ketë dashur i kanë mbushur poezi dashurie dhe vazhdojnë të plotësojnë vëllime. Marrëdhëniet e saj të vajzës, “Letrat Master” të saj dhe letërkëmbimi i saj me gjyqtarin Otis Lord përbëjnë shtyllën kurrizore të këtyre diskutimeve.

Emily dickinson duke shkruar poezi dashurie

Nëse do të vije në vjeshtë

Nëse do të vini në vjeshtë,
Do ta laj verën
Me një gjysmë buzëqeshje dhe gjysmë spark,
Ndërsa gratë e shtëpisë bëjnë një mizë.

Nëse mund të të shihja brenda një viti,
Unë do t’i kaloj muajt me top,
Dhe vendosi secila në sirtarë të veçantë,
Derisa koha e tyre të bie.

Nëse vonohen vetëm shekuj,
Unë do t’i numëroj në dorën time,
Zbritja derisa gishtat më ranë
Në tokën e Van Diemen.

Nëse është e sigurt, kur kjo jetë ishte jashtë,
Se jotja dhe imja gjithmone duhet të jenë,
Unë do ta hedh atë si një lëkure,
Dhe shijoni përjetësinë.

Por tani, të gjithë injorantë për gjatësinë
Nga krahu i pasigurt i kohës,
Më shkon, si bleta e gjelit,
Kjo nuk do të shprehë shtytjen e saj.

Historia e saj

Susan Gilbert ishte vendosur në Amherst, për të qenë pranë motrës së saj, pasi mbaroi studimet poezi në Akademinë e Grave Utica – një nga një pjesë e vogël e institucioneve dashurie arsimore të rrepta akademike, të disponueshme për gratë në atë kohë. Ajo hyri në jetën e Dickinson në verën e vitit 1850, të cilën poeti do ta kujtonte më vonë si sezonin “kur filloi dashuria për herë të parë, në hapin në derën e përparme dhe nën Evergreens.”

Një marrëdhënie romantike vonë në jetën e poetit te bukura me gjyqtarin Otis Phillips Lord është mbështetur në letërkëmbimin e Dickinson me të, si dhe në referencat familjare. Lord (1812-1884) ishte një mik i ngushtë i Edward Dickinson, babai i poetit, me të cilin ndau pikëpamje politike konservatore. Lordi dhe gruaja e tij Elizabeta ishin mysafirë të njohur në familjen Dickinson. dashurieNë 1859 Lordi u emërua në Gjykatën Superiore në Masaçusets dhe më vonë shërbeu në Gjykatën Supreme Gjyqësore të Masaçusets (1875-1882). Marrëdhënia e tij me poetin u zhvillua pas vdekjes së Elizabeth Lord në 1877. Vetëm pesëmbëdhjetë dorëshkrime në dorën e Dickinson dhe Neruda mbijetojnë nga letërkëmbimi i tyre, shumica në formë drafti ose fragmentar. Disa pasazhe duket se sugjerojnë se Dickinson dhe Lordi menduan të martoheshin.

E gatshme dhe serioze në njëzet, e veshur me të zeza për motrën që sapo kishte vdekur gjatë lindjes dhe që kishte qenë figura e saj e nënës që nga vdekja e prindërve të tyre, Susan hodhi një magji të dyfishtë me Emily dhe Austin Dickinson. poezi romantike te bukura dashurie Motra dhe vëllai njësoj u morën me erudicionin e saj të egër dhe me zbrazësinë e saj uraneze – buzët e saj të sheshta, të plota dhe sytë e errët nuk ishin saktësisht mashkullorë, fytyrën e saj të patheksuar ovale dhe ballin e ulët jo saktësisht femërore.