Dashuria ne Vargje

Sidoqoftë, ekziston një lloj mjeti që një sonet per poezi dashurie te bukura romantike mund të mishërojë: ekuivitetin. nuk është ajo që shkolla ose shoqëria duhet të transmetojë. Ju nuk keni nevojë për një përgjigje ekuivale në lidhje me cilën rrugë duhet të vozisni, ose nëse pilotët duhet të hedhin palosjet përpara se të zbriten. Të gjitha gjërat e marra në konsideratë, jeta e përditshme – e ngjashme me perusen e fjalisë në fjali – është e ngarkuar me pasiguri: A më do ajo aq sa duhet të martohem? A do të ishte një ide e mirë për mua që ta vidhja edhe një herë para se ta hedh?

Gjithmone

ti je dielli qe shkelqen shkelqyeshem gjate gjithe dites time.
ti je graviteti qe me mban ne toke ne çdo menyre.
ti je hena qe shndrit gjate gjithe nates time.
ti je ylli qe shkelqen kaq ndritshem.

ti je oksigjeni qe me mban gjalle.
Ti je zemra ime qe rreh brenda.
Ti je gjaku qe rrjedh brenda meje.
ti je djali i vetem qe mund te shoh.
ti ke zerin kur nje e nje bilbili.
Ti je gjithçka per mua.

Ti je i vetmi per Mua.
Me ndalon te jem kaq e vetmuar.
Ne e planifikojme te ardhmen tone sikur ta dime ate.
Une kurre nuk dua te te humb.
Une dua qe ti te jesh burri im, dhe une dua te jem gruaja jote.
Dua te jem me ty gjate gjithe jetes sime.

Dashuria e Bukur

Sidoqoftë, perceptime të tilla pavarësisht gjithçkaje, nuk na zbulojnë shumë për atë që është vërtet një sonet. Përpiquni të mbështesni publikisht për një strukturen. Në rast se skanoni Wikipedia për “sonet”, ajo anashkalon në “vargje”: “një lloj mjeshtërie abstrakte, e cila përdor karakteristikat me shije dhe kadife të gjuhës, për shembull, fonoestetikë, imazhe të tingullit, etj.” Biseda e shkëlqyeshme për arsimtarët në anglisht, megjithatë jep një përfaqësim të rremë të vendlindjeve të fjalës. “Sonnet” e ka origjinën nga poíēma Greke, që do të thotë një “gjë e bërë”, dhe një artist karakterizohet me terma të vjetër si “prodhues i gjërave”. Pra, nëse një sonet është bërë një gjë, çfarë lloj gjëje e drejtë?

Shikimi yt me rremben
Te largohen s’me lejon
Detyrohem te pyes zemren
Pse tronditesh me terbim
Ç’jane keto zjarre shpirti
Mos valle jane zhgenjim
Ah sevda ku ke kolisur
Mbi nje femer te sajdisur
Mbi nje zemer te qendisur
Mbi nje bukuri stolisur
Ah sevda, sevda e madhe
Qe mbive ne shpirtin tim
U rrite dhe kurre s’u thave
Jetes m’i solle gezim

Kam dëgjuar artistë të ndryshëm që karakterizojnë sonetet në aspektin natyror: krijesa të egra — të rregullta, të egra, eksentrike, të papërpunuara. Bëhuni ashtu siç mundet, përfaqësimi me shpejtësi vetë-shkatërrohet. Krijesa të tilla jetojnë të gjitha vetëm, plotësisht të interesuara nga emrat që njerëzit u vendosin atyre. Në terma inorganike, shkrimtari William Carlos Williams i quajti sonete “makina të vogla”, pasi i konsideronte ato si mekanike, të krijuara nga njeriu dhe të sakta. Në çdo rast, edhe këtu, te ndryshme analogjia ndahet. Një pjesë e rraskapitur në një automjet mund të ndryshohet me një pjesë gati të padallueshme dhe të drejtohet si më parë. Në një sonet, një fjalë e tregtuar për një fjalë tjetër (madje edhe një ekuivalent i afërt) mund të ndryshojë tërë punën e sonetit.